Rijinstructeur worden: hoe doe je dat?

Als je een nieuwe carrière zoekt is rijinstructeur worden waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het een beroep waar je veel vrijheid en afwisseling hebt, voor veel mensen dus ideaal. Elke dag ziet er net anders uit en je ontmoet tijdens de rijlessen veel verschillende mensen. Veel mensen zullen niet weten hoe de opleiding tot rijinstructeur eruit ziet en daar gaat deze blog over. Want hoe werkt de opleiding precies? Wat zijn de toelatingseisen? Wat kost het om rijinstructeur te worden en, ook niet onbelangrijk, wat is het salaris? Al deze vragen zullen beantwoord worden in deze blog.

De opleiding tot rijinstructeur worden

Als je rijinstructeur wilt worden, heb je de keuze uit verschillende instituten. Net als bij het rijexamen is de opleiding tot rijinstructeur verdeeld in een praktijk- en een theoriegedeelte. De theorie wordt over het algemeen gegeven in klassikale lessen door een vaste vakdocent. Wat je aan theoretische kennis in die lessen leert voer je dan uit in de praktijk. Dan is er ook aandacht voor de didactische vaardigheden, omdat je uiteraard ook in staat moet zijn om de leerling goed te begeleiden. Dit wordt vaak beoordeeld aan de hand van een door jou gegeven rijles. Daarna loop je vaak ergens stage, de ideale manier om te zien hoe het in de praktijk werkt. De daadwerkelijk invulling van de opleiding, bijvoorbeeld of de lessen online of offline zijn, verschilt per bedrijf.

Toelatingseisen als rijinstructeur 

Uiteraard zijn er een aantal eisen waar je aan moet voldoen als je graag rijinstructeur worden. Ten eerste is het, uiteraard, noodzakelijk om rijbewijs B te hebben. Daarnaast is een middelbare school diploma (minimaal LBO/VMBO-niveau) nodig. Ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is noodzakelijk. Dit papiertje laat zien dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd en is bij veel beroepen wettelijk verplicht. Naast deze papieren zijn er ook een aantal eigenschappen die een pre kunnen zijn. Zo is het wenselijk als je sociaal en communicatief vaardig bent, omdat je de leerling wel uit moet kunnen leggen wat hij moet doen. Ook klantvriendelijkheid is een must. Omdat je aan je leerlingen het een en ander uit zal moeten leggen, is het ook van belang dat je goed Nederlands spreekt. Meestal is kennis van de Engelse taal niet nodig, maar wel een pre.

Praktische zorgen: kosten, salaris, baangarantie

Als je rijinstructeur worden, verdien je maandelijks gemiddeld €2.300 bruto, uitgaande van een 40-urige werkweek. De kosten van een opleiding verschillen erg per plek. Zo kun je al terecht vanaf €1.500, maar zijn er ook opleidingen die rond de €5.000 kosten. De prijzen hangen vaak af van de grootte van de groep en het aantal uren wat je les krijgt. Vaak kun je op de plek waar je je opleiding volgt ook meteen aan de slag. Dan kan het zo zijn dat er een regeling is waarbij je pas betaalt wanneer je bij hen in dienst bent. Dat betekent dat het geld dan op je loon wordt ingehouden. Dit betekent dus ook dat de baangarantie erg hoog is, wat de investering het vaak waard maakt.